CIMG5649 (vierkant)
VERBONDEN IN GEMIS:
Erkenning van het Oertrauma bij Adoptie

Dit is de titel van mijn afstudeerscriptie voor de opleiding tot therapeut aan de Academie voor Psychodynamica. Als adoptiemoeder van twee kinderen uit Taiwan ben ik ‘van binnenuit’ betrokken bij het thema afstand en adoptie. In het adoptieveld wordt veel nadruk gelegd op (onderzoek naar) hechting tussen adoptiekind en –ouders. Adoptie-ondersteuning bestaat vooral uit gedragsmatige, communicatieve en opvoedkundige handvatten om deze hechting te bevorderen.

Dit is uitermate belangrijk, maar in mijn visie niet het complete verhaal. Ik ben van mening dat het welbevinden van geadopteerden is gediend met de volledige erkenning van het oertrauma dat elk van hen met zich meedraagt. Een geadopteerde is op (zeer) jonge leeftijd afgestaan door zijn of haar geboorteouders: een (onbewuste) traumatische ervaring met levenslange impact.

Ik wil me inzetten voor bewustwording van dit feit binnen het adoptieveld én voor verwerking van de gevolgen bij geadopteerden, hun geboorteouders en hun adoptieouders. Immers: er is hechting en er is binding. Of eigenlijk: er is binding en er is hechting, want binding is nature (natuur) en hechting is nurture (opvoeding). Ten onrechte wordt het zo belangrijke aspect van binding met de herkomst tot nu toe vrijwel genegeerd.

Sloten - picstr_stock_image_744 (vierkant)

Ik pleit voor focus op oertrauma, binding en nature, omdat ik geloof dat zogenaamde ‘adoptieproblematiek’ (hoe klein of groot ook) hiermee kan worden omgebogen in een unieke, verbindende kracht. Dit begint met de acceptatie van de juiste positie van iedereen die bij de adoptie is betrokken.

Momenteel ben ik bezig met het verder uitdiepen van mijn scriptie. Klik hier voor de samenvatting.

Zie ook: De Adoptievlinder en Publicaties.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Bouwien Oosting

  Beste Elly,
  Je artikel in het Adoptie tijdschrift over het oertrauma van geadopteerden heeft me geraakt. Zo herkenbaar en zo ontkend en onbekend bij hulpverleners.
  Ik ben een adoptiemoeder van drie, inmiddels volwassen, kinderen. Daarnaast heb ik jarenlang gewerkt bij één van de vergunninghouders.
  Met al mijn ervaringen heb ik nu een praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding, met focus op adoptie ouders.
  Ik zou graag verder in contact met je komen om ervaringen met je uit te wisselen.

  Met vriendelijke groet,

  Bouwien Oosting

Geef een reactie